Informacje o odwiedzanych krajach

 

 

Informacje pochodzą z danych Ministerstwa Spraw Zagranicznych: http://polakzagranica.msz.gov.pl

 

 

Wizy do Nepalu

Republika Nepalu nie posiada swojej ambasady na terenie Polski.

Wizę można otrzymać w ambasadzie w Berlinie lub na konkretnych przejściach granicznych:

  1. Immigration Office, Tribhuvan International Airport, Kathmandu
  2. Immigration Office, Kakarvitta, Jhapa (Eastern Nepal)
  3. Immigration Office, Birganj, Parsa (Central Nepal)
  4. Immigration Office, Kodari, Sindhupalchowk (Northern Border)
  5. Immigration Office, Belahia, Bhairahawa (Rupandehi, Western Nepal)
  6. Immigration Office, Jamunaha, Nepalgunj (Banke, Mid Western Nepal)
  7. Immigration Office, Mohana, Dhangadhi (Kailali, Far Western Nepal)
  8. Immigration Office, Gaddachauki, Mahendranagar (Kanchanpur, Far Western Nepal)

Wymagania : paszport ważny min, 6 miesięcy, 1 kolorowe zdjęcie, wniosek wizowy

Koszt:

wiza turystyczna do 15 dni – USD 25,

wiza turystyczna do 30 dni – USD 40,

wiza turystyczna do 90 dni – USD 100

wniosek wizowy do Nepaluwniosek wizowy do nepalu



 

Wizy do Chin

ul. Bonifraterska 1
00-203 Warszawa
tel. /+48/0228313836
Godziny urzędowania: Poniedziałek 13.30 – 15.30, Środa, Czwartek 9.00 – 11.00

 

 

nowe formularze wizowe, obowiązujące od 08.06.2011 r:

wniosek wizowy do Chin- j.pol

wniosek wizowy do Chin – j. ang

załącznik do wniosku wizowego*

*wypelniają osoby, które ubiegają się o wizę w celu podjęcia pracy lub nauki w Chinach a także cudzoziemcy

Wiza jednokrotna turystyczna

Wymagania:

  • Paszport (ważny min 6 miesięcy),
  • wniosek wizowy,
  • jedna fotografia,
  • bilet lub kserokopię biletu do Chin albo wydruk potwierdzający rezerwację,

Uwagi: Osoby, które wyjeżdżają na wycieczkę zorganizowaną przez biuro podróży, zamiast biletów mogą okazać potwierdzenie uczestnictwa w wycieczce oraz program imprezy.

Opłata wizowa wynosi 220 PLN (tryb normalny 3 dni robocze), 270 PLN (tryb expresowy – na następny dzień roboczy), + koszt przelewu bankowego

Na podstawie wydruku rezerwacji lotniczej i zaproszenia od firmy chińskiej można uzyskać wizę jedno lub dwukrotną ważną 3 miesiące

Polacy nie potrzebują wiz wjazdowych do Hongkongu i Macao, jeżeli ich pobyt nie przekroczy 3 miesięcy.

Formularz wniosku wizowego do Hongkongu różni się od wniosku do kontynentalnej części Chin. W przypadku przylotu do Chin i chęci wjazdu do Hongkongu wymagana jest wiza dwukrotnego wjazdu do Chin.




 

 

Wizy do Indii

ul. Rejtana 15

02-516 Warszawa
tel. /+48/0228495800
pon – pt: 09.00 – 12.00 (przyjmowanie wniosków)
16.00 – 17.00 (zwrot paszportów)

 

 

od 09.07.2012 r. wniosek wizowy do Indii  

wypełnia się online na stronie :

 

http://indianvisaonline.gov.in/visa/indianVisaReg.jsp

 

nastepnie wydrukowany i podpisany składa się w ambasadzie

 

Wiza turystyczna:

Wymagania:

  • 1 formularz
  • 1 fotografia (kolorowa, twarz zwrócona na wprost)
  • paszport ważny min 12 miesięcy
  • wydruk rezerwacji lotniczej dla wizy turystycznej

CENY : wielokrotna (ważna do 6 miesięcy) – 257 zł

Dwumiesięczny odstęp pomiędzy wjazdami na teren Indii dla osób podróżujących na wizie turystycznej został zniesiony. (wg informacji ze strony BLS)

 

uwagi

  • formularze należy wypełniać drukowanymi literami
  • czas oczekiwania w samej ambasadzie: minimum 14 dni roboczych
  • podpisy na formularzu muszą być takie same jak w paszporcie